اساسنامه مجتمع

بخشی از اساسنامه و ساختار تشکیلاتی مجتمع آموزشی تربیتی عروج اندیشه

بِسم الله الرّحمن الرّحیم

«اللّهُ وَلِيُّ الَّذِينَ آمَنُواْ يُخْرِجُهُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّوُرِ…»
«خداوند دوست و سرپرست كسانى است كه ايمان آورده‏اند، آنها را از تاريكى‏ها به سوى نور بيرون مى‏برد…»

کلیات

نام: «مجتمع آموزشی تربیتی  عروج اندیشه» یک مجتمع تربیتی، آموزشی و فرهنگی است که با محوریت راه اندازی مدارس غیرانتفاعی به امر تربیت کودکان و نوجوانان همت می‌ورزد. در این اساس نامه به اختصار مجتمع نامیده می‌شود.

استقرار مجتمع در شهر دارالعباده یزد می‌باشد. اما فعالیت‌های مجتمع لزوما محدوده‌ی جغرافیایی مشخصی نخواهدداشت.

مدت فعالیت مجتمع از تاریخ تاسیس نامحدود است.

نوع فعالیت مجتمع تربیتی آموزشی است که بر اساس خط مشی و مطابق با اهداف و سیاست‌های کلی وزارت آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران و با مجوز «سازمان مدارس غیردولتی و توسعه مشارکت‌های مردمی» فعالیت دارد.

وابستگی: مجتمع وابستگی مادی و معنوی به موسسه عروج دارالعباده یزد دارد. در حقیقت مجتمع به منظور نیل به اهداف  آموزشی آن موسسه که منطبق با اهداف ذکرشده در این اساسنامه می‌باشد راه‌اندازی شده‌است.

منابع مالی: منابع مالی علاوه بر امکاناتی که موسسه عروج فراهم آورده است از محل اخذ شهریه، جمع آوری هدایا، اعانات ، کمک های مردمی ، وقف، وجوه شرعی، کمک از سوی سازمان‌ها و نهادهای دولتی و غیر دولتی تأمین خواهد شد.

مجتمع غیر انتفاعی بوده و سود حاصله از آن متعلق به هیچ یک از دست اندرکاران نخواهد بود و درآمد آن زیر نظر مؤسسه عروج به مصرف توسعه مجتمع و سائر امور فرهنگی تربیتی می­رسد. همچنین مجتمع حق کسب درآمد از طریق مشارکت و سرمایه‌گذاری‌ها را ندارد.

اهداف و چشم انداز

  1. فراهم آوري زمينه و بستر رشد و تربیت نونهالان، نوجوانان و جوانان در قالب ارائه خدمات آموزشی تربیتی مبتنی بر آموزه‌های دین مبین اسلام با بکارگیری بهترین روش‌های علمی
  2. ارائه یک مدل و نمونه‌ی مجتمع تربیتی – آموزشی که قادر باشد یک انسان مؤمن و انقلابی در راستای تحقق منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی را تربیت نماید.
  3. تحقیق و پژوهش و تدوین روش‌های نوین و اصیل فرهنگی آموزشی در پرورش و تربیت مخاطبان با استفاده از نظرات شخصیت‌های مذهبی و علمی
  4. بکارگیری و پرورش مربیان فرهیخته به منظور استفاده در مجتمع
  5. راه اندازی و اداره مدارس و آموزشگاه‌ها از پيش دبستاني تا پایان دوره متوسطه و مؤسسات آموزشی با كليه امكانات برای رشد و تربيت متقاضیان.

ارکان مجتمع، شرح وظایف، چگونگی انتخاب، عزل و نصب و ساختار تشکیلاتی

ارکان مجتمع عبارتند از: گروه شهید باهنر ، شورای عالی سیاستگذاری و راهبردی، مرکز مطالعات، هیأت مدیره، مدیرعامل، بازرس.

گروه شهید باهنر: به مجموعه‌ی افرادی که به هر نحو در تأسیس و اداره مجتمع مساعی نمایند گروه شهید باهنر اطلاق می‌گردد. این اطلاق نیازی به عضویت ندارد و ویژه‌ی همه‌ی کسانی است که در این طرح سهم مادی یا معنوی داشته و دارند.

شورای سیاستگذاری و راهبردی: به منظورسیاست‌گذاری وبرنامه‌ریزی کلان برای تعیین راهبردها و خط مشی‌ها در انجام وظایف مجتمع تشکیل می‌گردد.

اعضای شورای سیاستگذاری توسط موسسه عروج به تعداد تشخیصی(حداقل 3 نفر) و برای مدت 5 سال منصوب می‌شوند. انتخاب مجدد اعضا بلامانع است. شورا می‌تواند در خصوص افزایش اعضا افرادی را به موسسه معرفی نماید. جلسات شورا با حضور حداقل 5نفر از اعضا رسمیت می‌یابد.

استعفای هر یک از اعضا منوط به تصویب در خود شوراست.

اعضا شورای سیاستگذاری نمی توانند در پست­های اجرایی مجتمع به صورت موظف مشغول به کار شوند.

تبصره: حضور هر تعداد از اعضای این شورا در کسوت های معلمی و مشاوره و کمیته‌های علمی پژوهشی بلا مانع است.

اجزا شورا: رئیس هیأت مدیره جایگاه دبیر شورا را دارد و بعنوان مدیر جلسات می‌باشد. دبیر، مسئول هماهنگی بین اعضا و جایگاه سخنگوی شورا را دارد. همچنین دبیر مسئولیت پیگیری صدور یا تمدید احکام اعضا از موسسه‌ی عروج را عهده‌دار است.

مسئولیت دبیرخانه شورای سیاستگذاری به عهده مسئول مرکز مطالعات مجتمع است. مسئول دبیرخانه وظیفه انجام امور دبیرخانه شورا، ثبت و تنظیم صورت جلسات، نامه‌ها، دعوت از اعضا و سایر امور محوله از سوی رئیس را بر عهده دارد.

وظایف شورای عالی سیاستگذاری و راهبری

– تدوین سیاست‌ها و برنامه‌های کلان و راهبردی مجتمع و پیشنهاد به هیأت مدیره

– پیگیری ایجاد نهادهای پیش بینی شده زیرنظر شورای سیاستگذاری و به شکل خاص ساماندهی، هدایت و راهبری کمیته‌های علمی پژوهشی

– نظارت بر تدوین و تأیید واحدها و سرفصل‌های دروس و به طورکلی تهیه منابع آموزشی مدارس از طریق فعالیت کمیته‌های علمی پژوهشی مرکز مطالعات و تصویب آن

– نظارت بر تدوین و تأیید ضوابط کلّی ناظر به جذب و پذیرش دانش آموز و معلم

– نظارت بر تدوین و تأیید ضوابط کلّی ناظر به نظارت و ارزشیابی دانش آموزان و معلمین

– تدوین سیاست‌ها، راهبردها و خط مشی‌های شیوه­های تدریس

– مطالعه و تطبیق برنامه‌های متنوع استراتژیک و عملیاتی و رصد و بررسی آثار، تألیفات و تجربیات نوین و نمونه های موفق آموزشی تربیتی در دو سطح ملی و بین المللی

– مطالعه و ارزیابی طرح‌ها و گزارشات واحدهای مختلف مجتمع؛ تطبیق آنها با اهداف و سیاست­های کلان

– سياستگذاري، برنامه ريزي و تایید نهایی مدل مدرسه مطلوب

– جلب اعتماد مردم و همچنین جلب مشارکت و همکاری افراد خیّر و مؤسسات خیریه با مجتمع

هیأت مدیره

هیأت مديره عالیترین مرجع تصمیم‌گیری مجتمع است كه به منظور شكل بخشيدن به فعاليتهاي مختلف، انجام صحيح امور و اتخاذ تصميم‌هاي پي در پي تشکیل می‌شود.

اعضای هیأت مدیره توسط موسسه عروج به تعداد تشخیصی و برای مدت 5سال منصوب می‌شوند. انتخاب مجدد اعضا بلامانع است. هیئت مدیره می‌تواند در خصوص افزایش اعضا افرادی را به موسسه معرفی نماید.

تعداد و تركيب اعضاي هيئت‌مديره بايد به‌گونه‌اي باشد كه تحليل و بررسي وجوه مختلف موضوع را براي تصميم‌گيري منطقي امكان‌پذير سازد. تعداد اعضاي هيأت‌مديره باید حداقل 5 نفر ‌باشد.

اكثريت اعضاي هيئت مديره بايد از مديران غيرموظف باشند. موظف‌شدن اعضاي هيئت مديره با تصويب هيأت مديره مي‌باشد و مدير ذي‌نفع در اين مورد حق رأي ندارد. بدیهی است حضور اعضا این شورا در تدریس و مشاوره و کمیته‌های علمی پژوهشیِ مرکز مطالعات از این امر مستثنی‌است.

بهتر است در تركيب هيئت مديره يك عضو مالي غيرموظف و مسلط به گزارشگري مالي حضور داشته باشد.

اعضاي موظف هيئت مديره نمي‌توانند در مجتمع آموزشی ديگر، مديرعامل یا عضو موظف هیأت مدیره باشند، اما به عنوان تدیرس و … می توانند با مجموعه‌های دیگر همکاری داشته باشند.

هیأت مدیره می‌تواند در صورت لزوم، افراد مطلع و متخصص دیگر را بدون داشتن حق رأی برای شرکت در جلسات دعوت کند.

بالاترین مقام مسئول موسسه عروج و مدیرعامل، اعضای حقوقی هیأت مدیره می‌باشند.

وظایف هیأت مدیره:

– نظارت بر حساب های مجتمع و نحوه‌ی هزینه‌ی آن

– تصویب بودجه سالانه و ترازنامه مجتمع

– بررسی گزارش سالانه مدیر عامل مجتمع و اتخاذ تصمیمات مناسب

– تصویب سازمان تشکیلاتی مجتمع و آئین نامه های لازم

– تعیین اعضای کمیته رسیدگی به تخلفات

– عزل و نصب مدیرعامل مجتمع، تعیین وظایف وحدوداختیارات ونظارت کلی بر عملکرد مدیرعامل و تعیین حقوق و مزایای وی.

تبصره : عزل و نصب مدیرعامل مجتمع در حالت غیرمعمول، در صورتی در جلسه هیأت مدیره مطرح می شود، که حداقل پیشنهاد کتبی یک سوم اعضاء هیأت مدیره باشد.(یک سوم اعضا هیأت مدیره نه یک سوم حاضرین در جلسه هیأت مدیره) باشد.

– رأی اعتماد به مدیران پیشنهادی مدیرعامل مجتمع برای شورای مدیران*

– جز درباره موضوعاتی که بموجب مفاد این اساسنامه اخذ تصمیم و اقدام درباره آنها در صلاحیت شورا یا هیأت خاص است هیأت مدیره کلیه اختیارات لازم برای تشخیص، تصویب و ابلاغ به مدیرعامل مجتمع مشروط بر رعایت حدود اهداف مجتمع را دارا می‌باشد.

هیچ یک از وظایف هیأت مدیره قابل واگذاری به غیر نمی‌باشد مگر در مواردی که به شکل خاص موضوع مشخص شود و به تصویب هیأت مدیره برسد.

– تصویب اساسنامه و تفسیر آن و تشریح حدود فعالیت‌های مجتمع

هرگونه تغییر در اساسنامه به درخواست کتبی اکثریت اعضا هیأت مدیره و تأیید موسسه عروج و یا ابلاغ تغییرات از سوی خود موسسه امکان پذیراست.(بدیهی است این امر تا جائیست که ماهیت آموزشی و تربیتی مجتمع تغییر ننماید و گرنه مراحل انحلال مجتمع طی‌خواهد شد. مرجع حفظ ماهیت آموزشی و تربیتی، دستگاه‌های صادر کننده مجوز فعالیت در کشور هستند)

– تصویب آیین‌نامه‌ها و مقررات پیشنهادی گزینش دانش‌آموزان

– تصویب آیین‌نامه‌ها و مقررات پیشنهادی گزینش و ارتقای استاد و مربی و معلم

– جلب اعتماد مردم و همچنین جلب مشارکت و همکاری افراد خیّر و مؤسسات خیریه با مجتمع

– تعیین و معرفی نماینده هیأت مدیره به عنوان صاحب امضای اسناد مالی (در حالت عادی این وظیفه به عهده رئیس هیأت مدیره است)

– بررسی و تصویب ضوابط پرداخت حق الزحمه و پاداش کارکنان و عوامل مجتمع

– بررسي و تصويب برنامه‌های جامع علمی فرهنگی و تربیتی سالانه مجتمع پس از بررسی در مرکز مطالعات

انجام وظايف هيأت مديره به صورت جمعي است. هيچ يك از اعضاي هيئت مديره حق ندارد از اختيارات هيأت مديره به صورت فردي استفاده كند يا منفردا به امري كه مربوط به وظايف هيئت مديره است اقدام نمايد، مگر در موارد خاص كه به تصويب هيئت مديره رسیده باشد.

اعضای موظف کسانی هستند که حضور دائمی به عنوان عضو هیأت مدیره دارند یا با مسئولیت‌های دیگری در مجتمع فعالیت دارند.

حقوق و مزایا اعضای موظف هیأت مدیره و پاداش یا مبالغی از این حیث که قرار است به اعضای غیر موظف پرداخت شود توسط هیأت مدیره پیشنهاد و پس از تصویب  موسسه عروج و با رعایت مقررات قابل پرداخت است.

جلسات هيات مديره با حضور بيش از نصف اعضا رسميت يافته و جز در موارد ذکر شده در اساسنامه، تصميمات متخذه با اكثريت آرا حاضرين معتبر خواهد بود. در صورت تساوي آراء، رأي طرفي كه رئیس هیأت مدیره موافق آن است، لازم‌الاجرا خواهد بود.

شركت اعضاي هيات مديره در جلسات آن ضروريست و غيبت هر يك از اعضا بدون عذر موجه و بدون اطلاع قبلي تا 3 جلسه متوالي يا 5 جلسه متناوب در حكم استعفاي عضو غايب خواهد بود. این امر در خصوص جلساتی است که حداقل تا 24 ساعت قبل به اطلاع و تأیید عضو رسانده شده باشد.

هيات مديره در برگزاری تعداد جلسات نوبه‌ای و فوق العاده مختار است اما در هر صورت موظف خواهد بود حداقل هر ماه 1 بار تشکیل جلسه دهد.

مدیرعامل

مدیرعامل مجتمع عالیترین مقام اجرایی و نماینده‌ی قانونی مجتمع بوده و دبیر و مسؤول اجرای مصوبات هیأت مدیره و اجرای اختیاراتی است که مطابق اساسنامه و آیین‌نامه‌ها به وی تفویض می‌شود.

مدیرعامل براساس ساختار تشکیلاتی مصوب مجتمع، شورای مدیران را تشکیل و به اجرای امور طبق اختیارات واگذاری می‌پردازد.

مدیرعامل سخنگوی رسمی مجتمع می باشد

عزل و نصب مدير عامل از اختيارات هيأت مديره و با اکثریت آراء مي باشد. مدیرعامل توسط هیأت مدیره به مدت 4 سال انتخاب می شود و انتخاب مجدد وی طبق مقررات این اساسنامه بلا مانع می باشد.

حق برداشت وجه از کلیه حسابهای مالی مجتمع با امضا مدیرعامل و رئیس هیأت مدیره امکان پذیر است و در صورتی که رئیس هیأت مدیره معذور باشد، هیأت مدیره موظف است از بین خود فرد دیگری را برای این منظور انتخاب نماید.

سایر اسناد و اوراق تعهدآور با امضاي مدير عامل و مهر مجتمع معتبر خواهد بود.

وظایف مدیرعامل:

– نمايندگي قانوني در مراجع رسمي و نهادها و در برابر اشخاص حقيقي و حقوقي

– استخدام و عزل و نصب كاركنان در حدود ضوابط و مصوبات

– عزل و نصب اعضای شورای مدیران با تأیید هيأت مديره

– نگهداري دارايي ، اموال ، حسابها ، اسناد و دفاتر

– تأمین منابع مالی جهت تأسیس و توسعه و اداره واحدهای آموزشی مجتمع و جلب اعتماد مردم و همچنین جلب مشارکت و همکاری افراد خیّر و مؤسسات خیریه با مجتمع

– رسیدگی به حسابها و پرداخت بدهی‌ها و وصول مطالبات

– برنامه‌ریزی جهت اجرای مصوبات هیأت مدیره و شورای سیاست‌گذاری

– اعمال اختياراتي كه بصورت موردي يا مقطعي از جانب هيأت مديره تفويض شده باشد

– ارائه پيشنهادهاي لازم در زمينه گسترش ، بهبود و هماهنگي در فعاليتهاي مجتمع به هيأت مديره

– تهيه خط مشي و گزارش عملکرد ساليانه جهت بررسي هيأت مديره

– تخصیص اعتبارات مصوب هیأت مدیره برای مرکز مطالعات و انجام اقدامات لازم برای هزینه کرد آن طبق نظر مرکز مطالعات و کمیته‌های علمی پژوهشی

– پیشنهاد برنامه‌ی جامع سالانه فرهنگی تربیتی مجتمع به کمیته های علمی پژهشی

– تهیه‌ی پیش‌نویس ترازنامه و تنظیم بودجه سالانه و ارائه ی آن به هیأت مدیره جهت بررسی و تصویب

– تهيه پيش نويس آئين نامه هاي مورد لزوم جهت طرح و تصميم گيري در هيأت مديره

– نظارت و ايجاد هماهنگي در فعاليتهای کلیه مراکز و دفاتر از جمله شعب و نمايندگي‌ها

– پيشنهاد برگزاري جلسات فوق العاده هیأت مدیره

– انجام ساير وظايف و اختياراتي كه طبق اساسنامه و قوانين و مقررات مربوطه به مديرعامل محول شده يا بشود.

جز درباره موضوعاتي كه به موجب مفاد اين اساسنامه اخذ تصميم و اقدام درباره آنها در صلاحيت خاص هيات مدیره است ، مدیرعامل كليه اختيارات لازم براي اداره امور مشروط به رعايت حدود اهداف و اساسنامه را دارا مي باشد.

حقوق و مزاياي مديرعامل بوسيله هيأت مديره تعيين مي شود.

مديرعامل مكلف است همزمان با پذيرش مسئوليت در مجتمع، مشخصات كامل خود و اقرباي درجة اول سببي و نسبي خود را به مجتمع اعلام نمايد و همچنين تغييرات بعدي آن را نیز  بلافاصله اعلام دارد.

مرکز مطالعات مجتمع (کمیته‌های علمی پژوهشی):

این مرکز بعنوان بخش نرم افزاری مجتمع فعالیت می‌کند و وظیفه اصلی آن انجام پروژه‌های مطالعاتی و پژوهشی به سفارش هیأت مدیره و ارائه گزارش نتایج مطالعات به هیأت مدیره می‌باشد. رئیس مرکز مطالعات توسط هیأت مدیره و اعضا مرکز نیز به پیشنهاد رئیس مرکز مطالعات و با تصویب هیأت مدیره انتخاب می‌گردند. این اعضا می‌توانند از اعضا هیأت مدیره یا شورای سیاستگذاری هم باشند.
اعضای مرکزمطالعات می‌توانند به منظور ارائۀ گزارش، با دعوت مسئول جلسه در جلسات شورای سیاستگذاری یا هیأت مدیره حضور یابند.

بازرس: بازرس عضو غیرموظف مجتمع است که از طرف موسسه‌ی عروج منصوب می‌شود.

بازرس بدون اینکه حق دخالت مسقیم در اموراجرایی گروه را داشته باشد، در هر زمان میتواند به اسناد و مدارک و پرونده ها مراجعه و اطلاعات لازمه را کسب وعندالزوم تذکرات ضروری را به مسئولان ومتصدیان امر بدهد. در صورت برخورد با نارسایی یا تخلف درحین رسیدگی خود، مراتب را به موسسه عروج اطلاع دهد.
بازرس نباید از اقرباي سببي و نسبي درجه یک و دو اعضای شورای مدیران انتخاب شود.
کلیه طرازنامه‌ها و اسناد مالی باید به تأیید و امضای بازرس برسد.

انحلال – تسویه

انحلال مجتمع به پیشنهاد هیأت مدیره و تصویب مؤسسه عروج صورت می‌گیرد.

بدین منظور اعضای شورای اصلی موسسه عروج، شورای سیاستگذاری و هیأت مدیره مجتمع، هیأت تسویه‌ای انتخاب و این هیأت موظف خواهد بود پس از اداء دیون و وصول مطالبات نسبت به واگذاری دارایی‌ها، اموال، املاک به مؤسسه عروج اقدام نماید.

تبصره: اموالی که از طرف موقوفات به مجتمع اهدا گردیده است، طبق نظر متولی وقف عمل خواهد شد.

* شورای مدیران: شورای مدیران عبارت است از مدیرعامل و معاونین وی، کلیه‌ی مدیران مدارس و آموزشگاه‌ها و مدیران واحدهای زیر نظرمدیرعامل که جهت انجام وظایف تعیین شده تشکیل می‌شوند.

شورای مدیران در حقیقت کادر اجرائی مجتمع خواهند بود که مدیریت اجرائی، بررسی مشکلات آموزشی ، فرهنگی و اداری مدارس و واحدهای تحت پوشش مجتمع و اقدام مقتضی جهت رفع آنان از جمله وظایف اعضای این شورا محسوب خواهدشد.

خداوندا به ما نشاط، خودآگاهی و بیداری و شعور، درست اندیشی و راه یابی و اراده، تصمیم و پایداری و شور و تلاش کرامت کن تا شرافت انسانی را بازیابیم، تا انسانی آزاده و سر به راه تو باشیم.

شهیدعزیز محمدجواد باهنر